Abbas brengt werkbezoek aan Nederland

De Palestijnse president Mahmoud Abbas brengt volgende week een werkbezoek aan Nederland. Koningin Beatrix ontvangt Abbas volgende week donderdag op paleis Huis ten Bosch, daarna heeft de Palestijnse president een ontmoeting met minister-president Mark Rutte (VVD), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

Abbas brent het werkbezoek aan Nederland op uitnodiging van de Nederlandse regering. Het werkbezoek duurt van volgende week woensdag tot en met vrijdag.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat de hand van de leider van Fatah schudden. Hij zal de Palestijnse president ontvangen voor een lunch. Het programma van Abbas bestaat verder uit onder meer een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Abbas kreeg dinsdag nog een teleurstelling te verwerken. De Palestijnse premier Salam Fayyad zei toen bereid te zijn af te treden om een nieuwe eenheidsregering met Hamas mogelijk te maken. Hij wil geen obstakel voor verzoening zijn.

Fatah en Hamas besloten vorige maand de strijdbijl te begraven door samen een eenheidsregering te vormen ter voorbereiding op nieuwe verkiezingen. De partijen kunnen het echter niet eens worden over een premier. Abbas wil dat Fayyad, een in de Verenigde Staten opgeleide econoom, aanblijft, maar Hamas ziet in Fayyad een bondgenoot van het Westen.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) bracht vorige week nog een werkbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, omdat het kabinet wil investeren in de economische en politieke relaties. Tijdens dit bezoek sprak hij met onder anderen Fayyad.


Abbas brengt werkbezoek aan Nederland (Foto: Novum)