Stoppen met roken uit basispakket

Programma's om te stoppen met roken verdwijnen volgend jaar definitief uit het basispakket. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) krijgt hiervoor steun van VVD, CDA en PVV. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Therapieën om te stoppen met roken zitten pas sinds begin dit jaar in het pakket. Schippers wil ze nu alweer schrappen omdat ze moet bezuinigen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat kortzichtig. "Dit kost duizend levens per jaar", stelde SP-Kamerlid Renske Leijten. "Dom en onzorgvuldig", oordeelde ook ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

De coalitiepartijen verdedigden de maatregel. "Dit hoeft niet in het basispakket, want degene die stopt met roken profiteert er zelf het meeste van. Hij leeft langer en hoeft niet meer dagelijks dat pakje sigaretten te kopen", zei VVD-Kamerlid Anne Mulder.

"Ik zie echt niet in waarom je niet-rokende buurman moet meebetalen als jij wilt stoppen met roken", zei Schippers. "De kosten zijn de drempel niet. Niets is zo lucratief als stoppen met roken. En je wordt er nog gezonder van ook." Ze zei voorlichting aan jongeren over de gevaren van roken wel te willen blijven financieren.

Verschillende oppositiepartijen stelden dat de rollator beter uit het basispakket kan. VVD en CDA zijn het daar eigenlijk mee eens, maar hebben met de PVV afgesproken dat de rollator in het pakket blijft. Het kabinet wilde de rollator vorig jaar ook al schrappen, maar de PVV stak daar toen een stokje voor.

Schippers schrapt verder maagzuurremmers en dieetadvisering uit het basispakket. Fysiotherapie wordt pas na twintig behandelingen vergoed, in plaats van de huidige twaalf. Ook krijgen huisartsen, verloskundigen en logopedisten lagere vergoedingen.


Stoppen met roken uit basispakket (Foto: Novum)