'Amsterdammers gaan zelf wiet kweken door wietpas'

Een kwart van de coffeeshopbezoekers in Amsterdam gaat zelf wiet kweken of het direct van een teler kopen als de wietpas in de hoofdstad wordt ingevoerd. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Coffeeshops worden alleen nog maar toegankelijk met een pasje, zo maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eind vorige maand bekend. Hij wil coffeeshops 'terugbrengen naar hun oorspronkelijke functie'.

Als de wietpas in Amsterdam wordt ingevoerd is dertig procent van de Amsterdamse coffeeshopbezoekers van plan zich te registreren. Bijna een kwart gaat zelf wiet kweken of het direct kopen van een teler. Nog eens een kwart zegt op een andere plek hasj of wiet te gaan kopen, bijvoorbeeld via thuisbezorgers of op straat.

Voor het onderzoek zijn 1214 coffeeshopbezoekers en 66 exploitanten geïnterviewd en zijn observaties gedaan in 59 Amsterdamse coffeeshops. Amsterdam wil een betere spreiding van coffeeshops om overlast te verminderen. Uit het onderzoek blijkt overigens dat veel bewoners neutraal zijn over een coffeeshop in hun buurt.

De wietpas is alleen verkrijgbaar voor mensen ouder dan 18 jaar die in Nederland wonen. Amsterdam ziet niets in de pas. Voor toeristen die naar de hoofdstad komen wordt het onmogelijk om een joint te kopen in een coffeeshop. De gemeente vreest dat de handel zich hierdoor verplaatst naar de straat, met alle overlast en risico's van dien.