Griekse regering krijgt vertrouwen parlement

De nieuwe regering van de Griekse premier George Papandreou heeft dinsdagavond laat in Athene het vertrouwen gekregen van het parlement. Dit vertrouwen is cruciaal, omdat het Papandreou in staat stelt gehate bezuinigingsmaatregelen door te voeren die een nieuwe noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vrijmaken.

Papandreou had een meerderheid in het driehonderd zetels tellende parlement nodig. Van tevoren werd reeds verwacht dat hij de vertrouwensstemming zou overleven, omdat zijn socialistische partij een meerderheid van vijf zetels in het parlement heeft. Uiteindelijk stemden 155 parlementariërs voor de regering en 143 tegen. Twee parlementariërs onthielden zich van stemming.

Een verlies zou hebben geleid tot vervroegde verkiezingen, waardoor het nog maar de vraag was geweest of Griekenland eind juni 28 miljard euro aan bezuinigingen had kunnen doorvoeren die door internationale kredietverschaffers als eis waren gesteld. Als deze maatregelen niet worden doorgevoerd, bestaat het risico dat Griekenland geen nieuwe lening krijgt, wat een faillissement van het land vrijwel onvermijdelijk maakt.

Een faillissement kan een nieuwe financiële crisis veroorzaken en Griekse en Europese banken meeslepen. Daarnaast neemt de vrees voor de financiële instabiliteit van landen als Portugal, Ierland en Spanje nog eens toe.

Vorige week stelde Papandreou een nieuwe minister van financiën aan om de groeiende onvrede binnen zijn eigen partij te keren. Deze nieuwe minister, Evangelos Venizelos, beloofde dinsdag dat het parlement de impopulaire bezuinigingsmaatregelen eind juni zal doorvoeren. Daarnaast moet er voor vijftig miljard euro aan staatsondernemingen worden geprivatiseerd. Op 3 juli besluiten de zeventien landen van de eurozone over nieuwe leningen voor Griekenland.


Griekse regering krijgt vertrouwen parlement (Foto: Novum)