Kleine meerderheid voor verbod op rituele slacht

Een kleine meerderheid van 56 procent van de Nederlanders is voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Uitgesproken EO.

De uitkomsten van de peiling bevestigen het beeld van interne verdeeldheid bij de PvdA. Van de PvdA-achterban is 43 procent voor een verbod en 48 procent tegen. De rest heeft geen mening of weet het niet. Bij de PVV is 87 procent voor een verbod, bij de VVD 63 procent en bij het CDA 35 procent. Verder zegt 69 procent van alle ondervraagden dat dierenwelzijn belangrijker is dan vrijheid van godsdienst.

De Tweede Kamer spreekt woensdag over het verbod op onverdoofd slachten, een voorstel van de Partij voor de Dieren. Dan zal naar verwachting blijken of er een meerderheid is. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei dinsdag dat zijn fractie voor een verbod blijft. Hij wil wel samen met andere partijen kijken of er mogelijkheden zijn om onverdoofde rituele slacht toe te staan als het dier daardoor niet 'extra lijdt'.