'Dierenleed bij varkensstallen met keurmerk'

Een actiegroep heeft beelden op internet gezet van dode, gewonde en kreupele varkens in varkensstallen met het predicaat 'diervriendelijk'. De vrijwilligers van actiegroep Ongehoord zijn 's nachts zonder medeweten van de varkensboeren 26 stallen in gegaan om een 'eerlijk beeld' te krijgen, schrijft het AD maandag.

Politici van de SP, PVV en de PvdD reageren in de krant geschokt. Op de beelden die zijn te zien op achtergeslotendeuren.org zijn onder meer varkens met verlamde achterpoten en een varken met een dood jong te zien. Het dode jong werd gefilmd bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema.

De beelden schetsen volgens haar een oneerlijk beeld. "Als je een bedrijf hebt met vierduizend dieren, dan heeft er altijd wel één iets", zegt ze in de krant. Volgens de actiegroep zijn het juist de boeren die een verkeerd beeld schetsen door bij open dagen alleen de mooiste stallen te laten zien.

Directeur van Varkens in Nood Hans Baaij wijst er in de krant op dat zieke dieren volgens de wet meteen moeten worden verzorgd. Uit de beelden blijkt volgens hem dat dit niet gebeurt.