Verdachten demonstraties links en rechts vrij

Alle verdachten die zaterdag werden aangehouden bij demonstraties van extreemrechts en linkse tegenstanders in Den Haag zijn dezelfde avond nog vrijgelaten. In totaal werden 27 demonstranten aangehouden, meldt de politie.

Drie verdachten hebben een dagvaarding meegekregen en moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Tegen vier anderen bestond volgens de politie niet genoeg bewijs. De overigen hebben een transactie aangeboden gekregen.

De arrestanten werden opgepakt voor onder meer het plegen van geweld en het dragen van een verboden teken. Ook werden mensen opgepakt omdat ze afweken van de voorgeschreven route.

Verder werden linkse demonstranten aangehouden omdat ze zich hadden vastgeketend aan een dichtgelaste aanhangwagen, die de weg blokkeerde. Volgens de Anti Fascistische Aktie (AFA) heeft de politie door de blokkade besloten de route van extreemrechts om te leggen en in te korten.

De demonstratie van extreemrechts werd georganiseerd door activisten van het Netwerk Nationale Socialisten. Aan deze bijeenkomst, die volgens de betogers was gericht tegen globalisering, deden ongeveer zestig mensen mee.

De AFA hield een tegendemonstratie onder het motto 'stop nazi's en racisme'. Hier waren ongeveer honderd demonstranten op afgekomen.

De demonstranten van beide groepen liepen een route door het centrum. Bij beide bijeenkomsten werden toespraken gehouden.