Wereldomroep geschokt door bezuiniging

De Wereldomroep is geschokt door de vrijdag gepresenteerde bezuinigingen van het kabinet. De organisatie raakt het leeuwendeel van zijn taken kwijt en vindt dat 'onbegrijpelijk en triest'.

De Wereldomroep mag zich alleen nog richten op het verspreiden van onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers. Informatievoorziening aan Nederlanders in het buitenland is door internet niet langer nodig, vindt het kabinet. Ook vervalt de taak om een realistisch beeld van Nederland in het buitenland te creëren.

"Voor tientallen miljoenen mensen over de hele wereld is de Wereldomroep een belangrijke informatiebron en het journalistieke visitekaartje van Nederland. Gaat ons land nu echt weer achter de dijken?", vraagt hoofdredacteur Rik Rensen zich af. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, voorzitter van de raad van toezicht van de Wereldomroep, laat weten het kabinetsplan onbegrijpelijk te vinden.

De Wereldomroep krijgt nu ruim 45 miljoen euro per jaar. Dat geld wordt volledig geschrapt van de mediabegroting. Dat draagt bij aan de bezuinigingen van 200 miljoen euro per jaar op het mediabeleid. De Wereldomroep komt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken te vallen. Hoeveel geld dat ministerie eraan wil uitgeven, is nog onduidelijk.

De journalistenvakbond NVJ noemt de bezuinigingen op de Wereldomroep 'ronduit schrijnend' en een 'enorme aderlating'. Ook de overige bezuinigingen op het mediabeleid zijn 'disproportioneel', vindt de NVJ.