Gadhafi niet van plan te vertrekken

De Libische leider Moammar Gadhafi is niet van plan te vertrekken en de regering wil de toekomst van het land pas bespreken als er een staakt-het-vuren is. Dat heeft de Russiche gezant Michail Margelov volgens het persbureau Interfax donderdag in Tripoli te verstaan gekregen.

Margelov sprak in Tripoli met de Libische minister van buitenlandse zaken Abdul-Ati al-Obeidi. Verslaggevers zagen Margelov in gezelschap van Libische regeringsfunctionarissen op een plek die door NAVO-vliegtuigen was gebombardeerd. Margelov zei vorige week bij een bezoek aan het rebellenbolwerk Benghazi dat Gadhafi zijn legitimiteit verloren had, maar hij zei ook dat bombarderen geen oplossing biedt voor de impasse in Libië.

Een zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, zei donderdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat zijn vader bereid is verkiezingen te ondergaan. Seif zei dat zijn vader zou aftreden als hij verliest, maar dat scenario noemde hij onwaarschijnlijk.

Hij erkende dat het regime van zijn vader 'dood is' en dat hij nu een federale staat voorziet met sterke lokale autonomie en een zwakke centrale regering in Tripoli. Seif benadrukte echter tegelijkertijd dat Gadhafi onder geen beding Libië verlaat.


Gadhafi niet van plan te vertrekken (Foto: Novum)