'Bootleggen met iPhone straks onmogelijk'

Het is een bron van irritatie. Waar vroeger massaal de aanstekers de lucht in gingen, houdt tegenwoordig iedereen een mobieltje in de lucht tijdens het concert, met als doel het optreden te filmen. Voor bezitters van een iPhone is het opnemen van een concert straks wellicht verleden tijd.

Apple is bezig met een systeem dat detecteert wanneer gebruikers een concert proberen te filmen. De camera in de populaire smartphone wordt dan resoluut uitgezet.

Het snode plan van de fabrikant wordt uit de doeken gedaan in de patentaanvraag. Indien de iPhone rechtomhoog wordt gehouden met als doel een optreden op te nemen, merkt de camera gecodeerde infraroodsignalen op die vanaf het podium worden uitgezonden. Deze signalen zorgen er vervolgens voor dat de camera van het mobieltje wordt geblokkeerd. Gebruikers kunnen dan echter nog wel gewoon bellen en SMS'en. Ook lijkt het er op dat deze functionaliteit wel door de gebruiker is uit te schakelen.

De nieuwe technologie wordt gezien als een poging om concertorganisatoren tegemoet te komen. Deze ergeren zich groen en geel aan het feit dat beelden van concerten op sites als YouTube opduiken, opdat iedereen het optreden gratis kan bekijken. Apple hoopt met het systeem beter te kunnen onderhandelen met platenmaatschappijen voor iTunes.


Gelukkig blijft filmen met Android wel mogelijk