Boze Grieken staken vanwege bezuinigingen

Een 24-uursstaking in Griekenland zorgt woensdag voor veel problemen bij openbare diensten. De Grieken zijn boos vanwege de zware bezuinigingen die worden doorgevoerd.

De staking, georganiseerd door de grootste vakbonden van het land, treft onder meer staatsziekenhuizen, havens en het openbaar vervoer. Ook bij radio- en televisiezenders wordt gestaakt waardoor veel nieuwsprogramma's niet worden uitgezonden. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de staking.

De Griekse regering staat onder druk om zware bezuinigingsmaatregelen te treffen en zo te voldoen aan de voorwaarden van een noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 110 miljard euro.

Tientallen demonstranten die sinds 25 mei op het Syntagma-plein in Athene bivakkeren, sloegen de hele nacht op trommels. Woensdagochtend voegden zich nog tientallen betogers bij de groep om gezamenlijk voor het parlement te demonstreren. Om 10.00 uur beginnen twee grote demonstraties in het centrum van de stad. Dergelijke betogingen draaiden in het verleden geregeld uit op geweld.

De demonstranten op het Syntagma-plein zeggen ook plannen te hebben om de toegang tot het parlement te blokkeren. Daar debatteren parlementsleden woensdagmiddag over de nieuwe ronde bezuinigingen. Premier George Papandreou zal ondanks grote Europese druk te maken krijgen met openlijke tegenstand binnen zijn eigen Socialistische Partij en met een weigering van de grootste oppositiepartij om het nieuwe pakket maatregelen te steunen. Papandreou heeft later woensdag een ontmoeting met de Griekse president Karolos Papoulias.

Kredietbeoordelingsorganisatie Standard & Poor's verlaagde maandagavond opnieuw de kredietwaardigheid van Griekenland. Volgens S&P gaat het land tot 2013 waarschijnlijk ten minste één keer failliet als gevolg van de enorme schuldenlast.