Tatoeageverbod in horecazaken

Mensen die opzichtige tatoeages hebben en deze niet onder hun kleding hebben verborgen, blijken steeds vaker te worden geweigerd bij trendy horecazaken. Doordat het tatoeageverbod ook expliciet in de huisregels wordt opgenomen, hebben klagende gasten juridisch gezien geen poot om op te staan. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) beaamt dat: Wij kunnen niets voor hen betekenen. Er staat nergens in de wet dat het verboden is om onderscheid te maken op grond van tatoeages. Ook artikel 1 van de grondwet dat stelt dat iedereen gelijk is, biedt weinig soelaas. Daar zijn tenslotte uitzonderingen op mogelijk.''

Cafés, restaurants en discotheken zoeken al langer naar mogelijkheden om ongewenst publiek niet te hoeven binnenlaten. Horecabezoekers met sportschoenen, trainingspak, petje of een voetbalshirt, zijn daarom al in veel zaken niet welkom. Door de huisregels aan te scherpen met een verbod op het dragen van opzichtige tatoeages heeft de horeca een nieuw middel gevonden om ongenode bezoekers de deur te kunnen wijzen.

De maatregel zou volgens horecaondernemers vooral bedoeld zijn om gasten die voorzien zijn van tatoeages met discriminerende teksten of tekens buiten te kunnen zetten. ''Bij eventuele problemen zijn wij altijd gedekt door onze huisregels''. Vrouwen met bijvoorbeeld een zichtbare tattoo onder op de rug, hebben niets te vrezen. Koninklijke Horeca Nederland heeft begrip voor de drastische maatregel. ''Het is aan de ondernemers zelf om te bepalen wie er binnen mag en wie niet. Als er ondernemers zijn die met een verbod op opzichtige tatoeages problemen buiten de deur denken te kunnen houden, dan is dat hun goed recht'', aldus de directeur van de branchevereniging.


Discriminerende tattoo (hakenkruis, Ku Klux Klan)