PVV-senator slikt nazivergelijking in

PVV-senator Marcel de Graaff zit nog maar net in de Eerste Kamer, maar heeft zichzelf al op de vingers getikt. Hij neemt afstand van een tweet van vrijdag, waarin hij had geschreven dat de 'buitenparlementaire' acties van de vakbonden en de SP rondom het openbaar vervoer hem doen denken aan het nazisme in de dertiger jaren. Het nieuwbakken Eerste Kamerlid, dat dinsdag tot de senaat toetrad, liet zondag via Twitter weten dat deze vergelijking te ver gaat.

De Graaff had gereageerd op een artikel op het weblog De Dagelijkse Standaard, waarin wordt betoogd dat de door de SP gesteunde vakbondsstakingen in het openbaar vervoer ondemocratisch zijn. De PVV'er stelt dat de SP reizigers 'gijzelt' met de 24-uursstakingen en dat dit respectloos is jegens een Kamermeerderheid.

De 49-jarige PVV-senator vindt dat vakbonden wel het recht hebben om te staken, maar vraagt zich of de SP nog wel democratisch is. "Eenpartijstaat?", zei de Rotterdamse consultant over het 'zeer zorgelijke' optreden van de SP. "Misbruik van buitenparlementaire organisaties om ongewenste parlementaire beslissingen te killen, blijft ondemocratisch. Binnenkort: RARA-geweld?"

SP-leider Emile Roemer was donderdag bij de ov-staking in Rotterdam. Hij zei samen met het personeel en de reizigers te willen strijden om te voorkomen dat het kabinet veel buslijnen opheft en duizenden mensen hun baan ontneemt. Op 29 juni wordt in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam opnieuw gestaakt.

Het personeel richt zijn woede overigens niet alleen op verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD), maar ook op de PVV. De partij van Geert Wilders was voor de verkiezingen nog tegen de verplichte aanbesteding van het ov in de drie steden. Maar daarna trok de partij dat standpunt in, tot woede van het personeel van stadsvervoerders RET, GVB en HTM.

"De machinisten en conducteurs ondervinden nu wat de beloftes van Geert Wilders waard zijn", zei Roemer. "De stakers hebben het niet voor niks over de Partij van het Verraad." De SP komt binnenkort met PvdA, GroenLinks en D66 met een wet, die de 'uitverkoop' van de drie bedrijven moet stoppen. "Dan kan Wilders laten zien dat hij ook buiten campagnetijd zich druk maakt om hardwerkende mensen."

Marcel de Graaff