Helft nieuwe pantservoertuigen stuk

Het nieuwe pantservoertuig CV90 van Defensie kampt met grote technische gebreken. De helft van de voertuigen staat stuk in de garage, blijkt uit interne documenten die in handen van RTL Nieuws zijn gevallen. Ook is er een groot tekort aan reserveonderdelen.

Met de voertuigen zou van alles mis zijn. Zo slijten de tandwielen van de koepel snel en zijn hydraulische slangen afgescheurd omdat ze te kort zijn. Doordat er geen reserveonderdelen zijn duurt het nog langer voordat de voertuigen weer inzetbaar zijn.

De voertuigen zijn in 2008 opgeleverd en kosten zo'n 4 miljoen euro per stuk. Defensie heeft in totaal zo'n 1,1 miljard euro uitgegeven aan de komst van 184 pantservoertuigen. Daarvan zijn er inmiddels 130 geleverd. Ze moeten de pantserrupsvoertuigen van het type YPR vervangen, die uitgefaseerd worden. Ook zal Defensie de Leopard gevechtstanks afstoten.

Het ministerie van Defensie erkent dat er te veel voertuigen stuk zijn. "Zoals te verwachten bij een nieuw ontwikkeld, technisch hoogstaand product zijn er een aantal aanpassingen nodig in de fase van ingebruikname", aldus het ministerie in een reactie. Er zou inmiddels een oplossing zijn gevonden.