Betoging in Japan tegen kernenergie

Japanners zijn zaterdag, 3 maanden nadat de kerncentrale bij Fukushima werd getroffen door een verwoestende tsunami, in Tokyo de straat op gegaan om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie. De politie schatte dat er zo'n tweeduizend mensen op de been waren.

De demonstraties vonden in heel Tokyo plaats. In het stadscentrum verzamelden betogers zich in een modderig veld. Ze droegen kleurrijke spandoeken en borden met leuzen als 'Stop het gebruik van kernenergie en sluit de centrales nu'.

De betogers hielden vervolgens een protestmars naar het gebouw van het ministerie van economische zaken. Onderwijl sloegen ze op trommels en riepen ze leuzen. "Sinds de aardbeving besef ik dat kernenergie gewoon te gevaarlijk is", zei een 32-jarige betoger. "Ik maak me zorgen over de kinderen", zei een ander. "Niet alleen in Fukushima zijn er problemen met straling, ook hier in Tokyo."

Drie maanden na de tsunami, die aan 23.000 mensen het leven kostte, wonen nog steeds negentigduizend mensen in tijdelijke opvangplekken. Sommige gezinnen wonen in tijdelijke huizen, maar de voorraden zijn beperkt en het duurt nog enkele maanden voordat er meer huizen gereed zijn.


Betoging in Japan tegen kernenergie (Foto: Novum)