Rutte moet snel helderheid geven over vakantievilla

Premier Mark Rutte (VVD) moet de Tweede Kamer binnen een week opheldering geven over de informatieverschaffing rond het bouwproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft de Kamer dit donderdag geëist.

De Volkskrant meldde deze week dat de geldstromen rond de bouw van de omstreden villa van het prinselijk paar door toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende werden toegelicht in de commissie-stiekem. Alles wat wordt besproken in deze commissie, bestaande uit alle fractievoorzitters, is strikt vertrouwelijk. Zo kan de Kamer onder meer geïnformeerd worden over zaken die de staatsveiligheid raken.

De Kamer wil weten waarom deze commissie werd gebruikt om toelichting te geven op de fiscale routes rond de bouw van het vakantiehuis in Afrika. Een makelaar zou zijn betaald vanuit het belastingparadijs Jersey. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft al gemeld dat er niets onoorbaars heeft plaatsgevonden rond de betalingen.