Bleker voelt niets voor schadeclaim tegen Duitsland

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) voelt er niets voor om een schadeclaim voor te bereiden tegen Duitsland. CDA-Kamerlid Ger Koopmans pleitte hier donderdag tijdens een Kamerdebat voor, omdat Duitsland de Nederlandse telers schade zou hebben berokkend door onterecht groenten aan te wijzen als bron van de EHEC-crisis.

De staatssecretaris noemt het idee van een schadeclaim 'niet kies' en 'niet verstandig'. "We moeten nu onze buren helpen", zei hij, verwijzend naar de tientallen doden en duizenden ziektegevallen. Bleker vindt het bovendien niet slim om een schadeclaim in te dienen als nog niet duidelijk is waar de EHEC-bacterie vandaan komt. Hij onderstreepte dat de EHEC-crisis een Europees probleem is dat vraagt om een Europese oplossing.

Koopmans stelt dat de Duitse autoriteiten zich schuldig hebben gemaakt aan 'extreem marktverstoren'. "Ze hadden zich aan de feiten moeten houden", vindt hij. Duitsland had volgens Koopmans een voorbeeld moeten nemen aan het prudente optreden van de Nederlandse autoriteiten.

Bleker plaatste wel vraagtekens bij de manier waarop in Duitsland adviezen geeft over voedselveiligheid. Dat gebeurt per deelstaat, en niet op nationaal niveau. Hij wees er op dat het in Nederland onvoorstelbaar zou zijn dat een wethouder zich hiermee zou bemoeien. Volgens Bleker zal binnenkort op Europees niveau gekeken worden naar het Duitse systeem.