PVV vreest fraude met kennismigranten

De PVV is bezorgd over de groei van het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wordt misbruik gemaakt van de speciale regeling voor deze groep.

Op een lijst van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van bedrijven die van de regeling gebruikmaken, staan onder meer agrarische loonbedrijven, een uitzendbureautje uit de Haagse Schilderswijk, een 'pizza- en snackservice' en een coffeeshop, stelde Fritsma woensdag tijdens een Kamerdebat.

"Deze regeling is bedoeld voor bedrijven als Philips en Shell. Ik begrijp ook nog dat het vijfsterrenhotel Okura op de lijst staat, maar wat doet Hotel Flipper erop? Dat is een pensionnetje dat gezien de commentaren op internet eerder een schoonmaker nodig heeft dan een kenniswerker", zei Fritsma.

Volgens Fritsma wordt er veel gefraudeerd met de regeling. Dat is mogelijk doordat het enige criterium is dat de kenniswerker minstens vijftigduizend euro verdient. "Er is een rechtszaak geweest over een pannenkoekenbakker uit Albanië die als kenniswerker naar Nederland was gekomen. Die wist niet wat een pannenkoek was, maar mocht toch blijven, want hij verdiende genoeg, in elk geval op papier."

Leers beaamde dat het 'te gek voor woorden' is dat er coffeeshops en andere schimmige bedrijven op de lijst staan. "Snackbar Het Snorretje moet niet gebruik kunnen maken van de kennismigrantenregeling", stelde hij. Leers laat nagaan of het klopt dat alle bedrijven op de lijst inderdaad een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Leers voelt niet voor uitbreiding van de criteria voor de kennismigrantenregeling, zoals de PVV bepleit, omdat hij de regeling eenvoudig wil houden. Leers heeft al eerder aangekondigd dat hij scherper gaat toezien op misbruik van de regeling.

Vorig jaar kregen ruim 6500 kennismigranten een verblijfsvergunning. Een jaar eerder waren dit er nog ruim zesduizend.