'Gadhafi deelde erectiepillen uit voor verkrachting'

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Luis Moreno Ocampo, onderzoekt of de Libische leider Moammar Gadhafi erectiepillen heeft uitgedeeld aan Libische manschappen om zo de verkrachting van vrouwen te bevorderen. Dat heeft hij woensdag op een persconferentie gezegd.

Ocampo is er 'steeds meer' van overtuigd dat Gadhafi vrouwen wilde straffen door verkrachting als wapen in te zetten. Dit zou een nieuwe methode zijn om angst te zaaien en de bevolking onder de duim te houden.

Volgens Ocampo hebben ooggetuigen bevestigd dat de Libische regering containers met erectie bevorderende medicijnen heeft aangeschaft 'om de mogelijkheid tot verkrachting te verhogen'. "We proberen uit te vinden wie hierbij betrokken is", aldus Moreno Ocampo.

"We krijgen belangrijke informatie. In sommige gebieden zijn zo'n honderd mensen verkracht. De kwestie is: kunnen we deze verkrachtingen toeschrijven aan Gadhafi of is het iets dat is gebeurd in de kazernes", aldus de aanklager.

Half mei heeft Moreno Ocampo de rechters van het ICC gevraagd om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Gadhafi, zijn zoon Seif al-Islam en de chef van de veiligheidsdienst. Ze worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Rechters zijn nu bezig met het evalueren van de bewijzen en moeten nog een besluit nemen over de arrestatiebevelen. Als de bevelen worden uitgevaardigd, dan gaat Moreno Ocampo mogelijk verkrachting meenemen in zijn zaak.