Tokyo laat ambtenaren uur eerder beginnen

De ambtenaren van de Japanse hoofdstad Tokyo moeten deze zomer een uur eerder aan het werk. Met deze maatregel speelt de overheid in op de energieschaarste, die het gevolg is van het uitvallen van een kerncentrale in Fukushima na de tsunami in maart.

De klok wordt niet vooruitgezet; ambtenaren worden alleen geacht om 07.30 uur te beginnen in plaats van 08.30 uur. Om 16.15 uur zijn ze weer vrij. De nieuwe werktijden gelden niet voor leraren, politieagenten, brandweermensen of medisch personeel.

Door ambtenaren in de zomer vroeger te laten beginnen hoopt de overheid te kunnen bezuinigen op verlichting en airconditioning. "Het is een goede zaak en kost niets", zei de gouverneur van Tokyo, Shintara Ishihara. "Ik vind dat heel Japan op zomertijd moet overgaan."

Na het uitvallen van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi heeft de centrale overheid bedrijven en overheidsinstanties opgeroepen het elektriciteitsverbruik met 15 procent te verminderen. Pas bij een temperatuur van 28 graden Celsius en hoger in kantoor mag de airconditioning aan en ook wordt ervoor gepleit dat personeel zich luchtiger kleedt. In plaats van de traditionele dracht met jasje en stropdas zijn volgens de dresscode 'Super Cool Biz' op kantoor zelfs polo's, hawaïhemden en sneakers toegestaan.

Gouverneur Ishihara mikt zelfs op een 25 procent lager energieverbruik. Hij is voorstander van algemene invoering van de zomertijd, maar bij de Japanners is een dergelijke maatregel niet populair. De zomertijd werd in 1948 onder de Amerikaanse bezetting ingevoerd, maar al na 4 jaar weer afgeschaft. Onder de Japanse bedrijfscultuur zouden veel werknemers zich verplicht voelen om tot donker door te werken - ongeacht hoe laat ze zijn begonnen.

In het stadhuis van Tokyo zal een speciaal team er op toezien dat de lichten om 18.30 uur uitgaan en dat het personeel op tijd naar huis gaat.


Tokyo laat ambtenaren uur eerder beginnen (Foto: Novum)