Kwart alleenwonenden heeft vaste relatie

Een kwart van de mensen die alleen wonen heeft een vaste relatie. Vorig jaar woonden 1,8 miljoen mensen van 18 tot 65 jaar alleen. In 1995 waren dat er nog 1,4 miljoen. Van de mannen woont 20 procent alleen, bij vrouwen was dat vorig jaar ruim een op de zes. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal alleenwonenden neemt in alle leeftijdsgroepen toe, maar de stijging is het grootst onder mannen van middelbare leeftijd. Zij gaan vaker alleen wonen als hun relatie stukloopt en er kinderen in het spel zijn.

Van de 1,8 miljoen alleenwonenden hebben er ruim 450.000 een relatie. Jongeren zijn het minst vaak single. Van de alleenwonende vrouwen van 18 tot 25 jaar heeft de helft een vaste relatie, tegen vier op de tien mannen uit deze leeftijdsgroep. Onder 40- tot 65-jarige mannen en vrouwen heeft minder dan 20 procent een vaste relatie.

Laag opgeleide mannen van middelbare leeftijd wonen vaker alleen dan hun middelbaar en hoger opgeleide leeftijdsgenoten. Van de laagopgeleide mannen van 40 tot 65 jaar woont een op de vijf alleen, tegen een op de zes middelbaar en hoger opgeleide mannen. Bij vrouwen zijn de verschillen minder groot.