Regeringspartij weggevaagd in sukkelend Portugal

De Portugese centrumlinkse oppositie heeft de regerende socialisten in de parlementsverkiezingen van zondag overtuigend verslagen. Hoewel de definitieve uitslag nog op zich laat wachten heeft premier José Socrates zijn nederlaag zondagavond toegegeven en zijn ontslag als partijleider ingediend. Volgens de eerste exit polls worden de sociaaldemocraten met om en nabij de 40 procent van de stemmen de grootste partij.

De financiële crisis lijkt daarmee opnieuw een zittende regering de das om te hebben gedaan. De regerende socialistische partij van premier Socrates zou tussen de 24 en 29 procent van de stemmen hebben verworven. Ook Griekenland en Ierland, twee andere eurozonelanden die in ruil voor financiële noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds drastisch moesten bezuinigen, stuurden hun regeringen naar huis.

De sociaaldemocraten vormen in het nieuwe parlement de grootste fractie, maar niet de meerderheid. De oppositiepartij had de kiezers gevraagd om een grote meerderheid in het parlement, om impopulaire bezuinigingen, belastingverhogingen en hervormingen van de sociale zekerheid en het ontslagrecht te kunnen doorvoeren.

De partijleider van de sociaaldemocraten, Pedro Passos Coelho, zal waarschijnlijk de kleinere conservatieve Volkspartij vragen hem aan een meerderheid te helpen en tot een regeringscoalitie onder zijn leiding toe te treden.

Alle belangrijke politieke partijen hebben de bezuinigingsvoorwaarden die aan de noodhulp van de EU en het IMF zijn verbonden geaccepteerd, maar ze zijn het er niet over eens wat de beste manier is om de doelstellingen te behalen en meer welvaart te creëren. Portugal bevindt zich financieel gezien op glad ijs. Voorspeld wordt dat de zwakke economie de komende twee jaar 4 procent zal krimpen en de werkloosheid is inmiddels opgelopen naar 12,6 procent.

Portugese vakbonden hebben al gedreigd het bezuinigingsprogramma met nieuwe stakingen en demonstraties te ontvangen.


Regeringspartij weggevaagd in sukkelend Portugal (Foto: Novum)