Elektrische auto's scheuren naar Amsterdam

Honderd elektrische auto's rijden zondag een rally van Zaandam naar Amsterdam. Minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-premier Jan Peter Balkenende zijn van de partij, evenals de actrices Froukje Jansen en Hanna Verboom en oud-coureur Jan Lammers.

Een aantal voertuigen is bijzonder te noemen, zoals de opmerkelijk vormgegeven e-Wolf en de Burton Electric, naar verluidt de duurzaamste sportwagen ter wereld.

De deelnemers vertrekken om 11.00 uur vanuit parkeergarage De Hermitage in het centrum van Zaandam, aangemoedigd door een dj en een dansgroep. De rally is georganiseerd door de Stichting Professional Passionates. Doel is het bedrijfsleven over te halen elektrisch te rijden.

Zaanstad staat zondag op wereldmilieudag in het teken van elektrisch vervoer. De stad was vorig jaar de eerste gemeente die een koopregeling voor elektrische scooters en fietsen opzette. Omdat dit een enorm succes was, begint de gemeente zondag opnieuw met een subsidieregeling. Inwoners van Zaanstad kunnen hiermee tot maximaal 800 euro terugkrijgen als ze een e-scooter kopen.