20 miljoen wachtgeld naar oud-Kamerleden

Voormalig Tweede Kamerleden hebben de afgelopen vijf jaar 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na onderzoek.

Kamerleden hebben recht op wachtgeld als hun lidmaatschap van de Kamer stopt. De regeling is bedacht omdat het lidmaatschap van de Tweede Kamer tijdelijk is en veel politici hun bestaande baan ervoor moeten opgeven. Met het wachtgeld op zak kunnen ze na hun periode in de Tweede Kamer zoeken naar een nieuwe functie. De oud-Kamerleden hebben een sollicitatieplicht.

Bijna vijftig oud-Kamerleden hebben desondanks gedurende de maximale periode gebruikgemaakt van het wachtgeld. Om wie het gaat is onbekend, omdat de meeste oud-Kamerleden niets willen zeggen over hun regeling.

De regeling werd vorig jaar versoberd. De oud-Kamerleden krijgen voortaan maximaal vier in plaats van zes jaar lang wachtgeld. Het eerste jaar bedraagt het bedrag dat de Kamerleden krijgen 80 procent van hun oude salaris, dat 7300 euro bruto bedraagt. De laatste drie jaar krijgen ze 70 procent.

De SP en de PVV hebben in een reactie laten weten voor afschaffing van de regeling te zijn.