Haaien verzot op AC/DC

Zwemmers in haaienrijke gebieden doen er verstandig aan een waterbestendige speaker en muziek van AC/DC mee te torsen. Mensenhaaien blijken namelijk minder agressief te worden van de klanken van de Australische hardrockers.

De ontdekking werd gedaan door Matt Waller, eigenaar van een bedrijfje dat boottochtjes organiseert. De man had duikers gesproken die muziek draaiden in het water, en verschil in het gedrag van haaien hadden bemerkt.

Witte haaiWaller besloot zijn muziekcollectie op een groep witte haaien los te laten. Bij AC/DC bleek het bingo te zijn, en dan vooral bij het nummer 'You Shook Me All Night Long': "Ze werden minder agressief en vertoonden onderzoekend gedrag. Ze wreven hun kop zelfs tegen de speaker, dat was echt bizar", aldus Waller.

Volgens de amateuronderzoeker zou, om een completer beeld te krijgen, ook de 'muzikale antithese' van de witte haai moeten worden gevonden. "Misschien is dat wel Justin Bieber, wie weet."

Haaienonderzoeker Jonathan Werry van Griffith University geeft aan Wallers onderzoek interessant te vinden. Vooralsnog vermoedt hij echter dat de haaien gewoon nieuwsgierig op iets nieuws zijn afgekomen.