Doofstomme crimineel zorgt voor problemen

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

De 32-jarige Luciano M. uit Breda is doofstom en zwakzinnig, het enige wat hij begrijpt is Papiamento in gebarentaal. Vervelend voor hem en zijn naaste omgeving zou je denken, maar nu zit ook Justitie met de handen in het haar. De man wordt namelijk verdacht van aanranding, diefstal, bedreigingen en mishandeling van een agent. Berechting lijkt echter onmogelijk te zijn.

Een jaar geleden werd Luciano veroordeeld tot verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis, maar geen enkel ziekenhuis wou hem opnemen. De straf werd niet uitgevoerd. Justitie pleit nu voor een gevangenisstraf met tbs. Luciano's advocaat Schoenmakers beweert echter dat geen enkele kliniek in staat is hem te behandelen.

"Je kunt alleen met hem communiceren via een tolk gebarentaal én een tolk Papiaments. En zelfs dan blijft de communicatie heel summier, want veel zaken gaan zijn begrip te boven. Zo heeft hij geen idee waarom hij vast zit. We krijgen het hem niet uitgelegd. Het is een unieke, maar trieste zaak", aldus Schoenmakers.

De advocaat vertelt verder: "Justitie leurt met hem. Hij moet in elk geval worden vrijgesproken, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Maar wat er daarna moet gebeuren?" Het Openbaar Ministerie in Breda meent dat de man onder geen beding vrij mag komen: "De maatschappij moet tegen hem worden beschermd. We weten alleen nog niet hoe."

Op 8 oktober hoopt de rechter de knoop door te hakken.