'Ruw PVV-klimaat' jaagt topambtenaar weg

Topambtenaar Annemieke Nijhof stapt op bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu omdat ze bezwaren heeft tegen de samenwerking van het kabinet met de PVV. Ze wil weg bij het departement vanwege het 'hardere, ruwere klimaat' in Nederland.

Nijhof werd in 2008 directeur-generaal water op het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ze zegt woensdag in NRC Handelsblad dat ze 'binnen het huidige politieke klimaat niet meer voor vijf jaar kon bijtekenen'. "Door de PVV worden 1,6 miljoen landgenoten collectief als fundamentalisten weggezet die onze rechtsstaat bedreigen", licht ze toe.

De topambtenaar zegt dat ze niet vertrekt uit protest tegen het kabinetsbeleid. Ze signaleert een taboe op het waarschuwen voor ruwere politiek. "Als je dat doet, zoals Thomas von der Dunk onlangs, dan word je meteen bij de enkels afgezaagd, zoals dat heet. Ik ben bang voor het verder afglijden van dit land, en wacht met angst en beven de volgende verkiezingen af." Volgens de krant is het voor het eerst dat een topambtenaar om deze reden afhaakt.

Nijhof was eerder adviseur van premier Jan Peter Balkenende.