Vrouw wil 1,5 miljoen van Waterlandziekenhuis

Een Volendamse vrouw eist 1,5 miljoen euro van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. De vrouw was een patiënt van een in opspraak geraakte orthopedisch chirurg van het ziekenhuis. De arts zou bij een operatie aan haar knie een bloeding hebben veroorzaakt. "Die man had niet eens fietsenmaker mogen zijn", licht de advocaat van de vrouw de hoge claim toe.

Het ziekenhuis zou niet goed hebben gereageerd op de klachten van de vrouw. Uiteindelijk moest het been worden geamputeerd. Ook operaties aan de rug van de vrouw verliepen niet goed. Zo zouden schroeven zijn afgebroken, zegt ze tegen de regionale omroep RTV Noord-Holland.

De vrouw zegt 'heel boos' te zijn, 'ook op het Waterlandziekenhuis'. Ze kreeg volgens de omroep eerder een voorschot van 50.000 euro, maar zou dit niet genoeg vinden. Als dit niet was gebeurd, had ze gewoon nog gewerkt, vertelt ze. Van de geëiste 1,5 miljoen euro is 1 miljoen euro smartengeld. De resterende 500.000 euro moet de materiële schade van de vrouw vergoeden.

Advocaat van de vrouw Bernard Zegers geeft toe dat het geëiste bedrag 'uitzonderlijk hoog' is, maar geeft aan dat het hier dan ook om een uitzonderlijke zaak gaat. "Het gaat hier om een arts die twintig jaar lang patiënten ernstig heeft mismaakt."

Begin deze maand riep de politie Zaanstreek-Waterland gedupeerde patiënten van de inmiddels ontslagen chirurg nog op zich te melden. Onderzocht wordt of de orthopeed moedwillig schade heeft berokkend aan patiënten. De politie wil patiënten informeren over de mogelijkheden van het doen van aangifte en de aard en omvang van het probleem in kaart brengen.

Het televisieprogramma Radar, dat twee keer aandacht heeft besteed aan de zaak, stelde begin mei meer dan driehonderd ernstige klachten te hebben binnengekregen over de chirurg. De orthopeed zou jarenlang rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten. De operaties hadden vaak een experimenteel karakter. Sommige patiënten raakten voor het leven verminkt.