Blatter herkozen als voorzitter FIFA

Sepp Blatter begint aan een nieuwe termijn van vier jaar als voorzitter van de FIFA. De 75-jarige Zwitser werd tijdens het congres van de wereldvoetbalbond in Zürich herkozen. Blatter, die sinds 1998 aan het hoofd staat van de FIFA, was de enige kandidaat. Zijn opponent Mohamed bin Hamman werd vorige week voorlopig geschorst op verdenking van het betalen van steekpenningen.

Van de 208 afgevaardigden onthielden vijf zich van stemming. In totaal 186 landen stemden voor een nieuwe termijn van Blatter, zeventien waren tegen. Omdat Blatter voldoende had aan een meerderheid van de stemmen, was daarmee sprake van een overtuigende herverkiezing.

Blatter bedankte in zijn speech na afloop de landen voor het uitgesproken vertrouwen. "Ik vind het een enorme eer en ben erdoor geroerd. Dit schip moeten we weer op de juiste koers krijgen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we komen er wel uit. Onze basis is net zo sterk als die van het voetbal zelf."

De presidentsverkiezingen werden overschaduwd door corruptieschandalen die de FIFA teisteren. De Engelse voetbalbond FA vroeg daarom de stemming uit te stellen, maar dat verzoek werd woensdag door het congres van tafel geschoven.

Blatter zal zich in 2015, als zijn nieuwe termijn afloopt, niet herkiesbaar stellen. De Zwitser liet onlangs weten het op zijn 79e welletjes te vinden.


Blatter herkozen als voorzitter FIFA (Foto: Novum)