'Massagesalons checken op happy ending'

De Tweede Kamer wil politieagenten in burger inzetten om te controleren of er in het groeiende aantal voornamelijk Chinese massagesalons seksuele handelingen bij klanten worden verricht. Er zijn wel twijfels bij het beeld van een agent die op de massagetafel op een zogeheten happy ending wacht.

De 'ambtelijke pseudoklant' werd vorige week in een rapport aanbevolen als middel om greep te krijgen op de massagesalons in het Amsterdamse Wallengebied. Er zijn namelijk aanwijzingen dat binnen de snelgroeiende sector van Chinese massagesalons illegaal aan seksuele handelingen wordt gedaan.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vraagt zich wel hardop af of inspecteurs zich zouden moeten 'blootstellen aan de hele massage'. Het op deze manier in beeld brengen van mogelijke overtreding zou nogal tijdrovend zijn. Volgens Madeleine van Toorenburg (CDA) kan de pseudoklant ook wel bespreken wat voor dienstverlening er kan worden verwacht.

PvdA-parlementariër Khadija Arib waarschuwt daarnaast dat inspecteurs kan worden verweten dat ze masseuses tot een happy ending aanzetten. Ze verwijst naar de beruchte IRT-affaire, waarop een parlementaire enquête te ver doorgeschoten opsporingsmethoden onderzocht. Maar principiële bezwaren heeft Arib niet, onder meer omdat masseuses onder 'erbarmelijke omstandigheden' zouden werken. Van Toorenburg valt haar bij: "Het gaat om kwetsbare groepen, dan moet je soms minder orthodoxe middelen inzetten."

Chinese Massagesalon, Amsterdam
Chinese Massagesalon, Amsterdam (foto: Google Maps)