VN: Meer aandacht voor jongeren en aids

Jongeren moeten gedrag dat het risico op aids verhoogt veranderen en ouderen moeten leiderschap, onderwijs en steun bieden. Daartoe heeft een alliantie van de Verenigde Naties woensdag in een rapport opgeroepen.

In het rapport 'Kansen in tijden van crisis: het voorkomen van hiv bij tieners en jongvolwassenen' staat dat over de hele wereld dagelijks zo'n 2500 jonge mensen worden geïnfecteerd met hiv. In 2009 maakten jongeren tussen de 15 en 24 jaar samen 41 procent uit van de nieuwe hiv-geïnfecteerden boven 15 jaar, aldus het rapport.

De VN-organisaties in de alliantie hebben gemeenschappen, leiders en jongeren opgeroepen actie te ondernemen om seks met meerdere of oudere partners - die statistisch gezien meer kans hebben hiv-besmet te zijn - tegen te gaan.

"We moeten het tweede decennium van het leven beschermen, zodat de reis van kindertijd naar volwassenheid niet ontspoord raakt door hiv - een reis die vooral voor meisjes en jonge vrouwen vol gevaren is", zei Unicef-directeur Anthony Lake woensdag.

Volgens het rapport moeten armoede en werkloosheid bestreden worden, omdat die ervoor kunnen zorgen dat jongeren in de prostitutie belanden. Ook beschrijft het rapport de zorgen die bestaan over de discriminatie van vrouwen. Het stelt daarnaast dat tieners maar beperkt toegang hebben tot basisinformatie over hiv en het voorkomen van aids. Ook hebben ze weinig mogelijkheden zich te laten testen.

"Bestaande preventiestrategieën hebben beperkt succes, dus we moeten naar nieuwe creatieve benaderingen zoeken om de hiv-aidsepidemie te keren", aldus Mahmoud Mohieldin van de Wereldbank. "Ze moeten aan de behoeften naar onderwijs, economische veiligheid, insluiting, waardigheid en mensenrechten voldoen. Deze zaken zijn vooral van belang als we de gezondheid en het welzijn van tienermeisjes, moeders en kinderen, en sociaal gemarginaliseerde groepen in ogenschouw nemen."