Mogelijk juridische stappen Spanje tegen Duitsland

Spanje sluit niet uit dat het juridische actie zal ondernemen tegen de autoriteiten van Hamburg. Duitsland legde de bron van de EHEC-besmetting bij Spaanse komkommers. Die bleken echter niet de oorzaak van de besmetting met de gevaarlijke variant van het bacterie E. coli.

Zeker vijftien Duitsers en een Zweedse vrouw zijn al overleden aan de besmetting. Ongeveer 1500 mensen zijn ziek, van wie vierhonderd ernstig.

De Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba zei woensdag niet uit te sluiten 'actie te zullen ondernemen tegen de autoriteiten van Hamburg die de kwaliteit van onze producten in twijfel hebben getrokken'. Spanje betreurt dat de Duitse autoriteiten met een beschuldigende vinger naar Spaanse producten wezen nog voor de testresultaten bekend waren. De aantijgingen hebben de export van Spaanse groente en fruit zo goed als stilgelegd, waardoor grote financiële verliezen worden geleden.

Na dagen van onduidelijkheid meldden de autoriteiten van Hamburg dinsdag dat geteste Spaanse komkommers wel sporen van het EHEC-bacterie droegen, maar niet de bron zijn die de uitbraak heeft veroorzaakt.