Extraatje voor wethouders Amsterdam-Oost

De vijf bestuurders van stadsdeel Amsterdam-Oost kunnen bruto 460 euro per maand aan onkostenvergoeding tegemoetzien. Het stadsdeelbestuur had oorspronkelijk de maximale vergoeding van 614 euro in gedachten, maar daar haalde de deelraad dinsdagavond een kwart van af. Wel geldt de regeling met terugwerkende kracht voor de afgelopen dertien maanden.

Stadsdeel Oost was het enige stadsdeel waar nog bonnetjes moesten worden ingeleverd om onkosten te declareren. In stadsdeel Centrum krijgen wethouders de helft van het maximum, in de overige stadsdelen is dat 100 procent, zegt een woordvoerder van stadsdeel Oost.

Het bestuur wordt gevormd door PvdA, GroenLinks en D66. Alleen Nevin Özütok (GroenLinks) had afgelopen jaar een (klein) bedrag gedeclareerd, de overige wethouders niets.

De SP is pissig over het besluit. "Het grote graaien neemt nu ook in Oost een aanvang", meent fractievoorzitter Meta Meijer. "Terwijl we in de maand juni een voorstel van het Dagelijks Bestuur bespreken om 6,5 miljoen euro te bezuinigen op vooral welzijn, zorg, openbare ruimte en sport, eigenen zij zichzelf even ruim een ton toe." Zij vraagt zich af er überhaupt wel onkosten worden gemaakt.

"Ik schaam me voor deze raad en vooral voor dit dagelijks bestuur", vervolgt Meijer. "In een tijd waarin veel mensen met moeite het hoofd boven water houden, waarin we allemaal weten dat de financiële situatie op zijn zachtst gezegd niet rooskleurig is, keuren GroenLinks en D66, en de helft van de PvdA-fractie dit goed. Een schandalige vertoning."

De woordvoerder van het stadsdeel 'kan zich voorstellen' dat de maatregel niet bij iedereen in het juiste keelgat schiet, maar wijst erop dat de regeling in bijna alle andere stadsdelen rianter is.