Uitspraak in zaak Wilders op 23 juni

De rechtbank in Amsterdam doet op 23 juni om 9.00 uur uitspraak in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten woensdag gezegd, nadat Wilders het laatste woord had gevoerd.

Wilders zei dat zijn proces niet draait om hemzelf, maar om de waarheid en de vrijheid. Wilders wil de waarheid over de islam spreken omdat Nederland anders zijn vrijheid verliest. "Daarom sprak ik, spreek ik en zal ik blijven spreken."

Wilders haalde onder anderen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan. "Ik heb eerlijk en vroom gehandeld, als een goed patriot", zei deze voor hij in 1619 werd onthoofd. "Die woorden maak ik graag tot de mijne." Wilders haalde verder onder anderen de 17e-eeuwse staatsman Johan de Witt en de kerkhervormer Maarten Luther aan.

Het proces betitelde Wilders als surrealistisch. "Ik word vergeleken met de Hutu-moordenaars in Rwanda, met Mladic, en zojuist nog is aan mijn geestelijke gesteldheid getwijfeld. Ik ben door iemand hier een nieuwe Hitler genoemd." Wilders vroeg zich hardop af of zijn critici nu ook voor de rechter moeten komen.

"Op u rust een grote verantwoordelijkheid", richtte Wilders zich tot de rechtbank. "Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij en kies voor vrijheid."

De rechtszaak begon in januari vorig jaar. Wilders staat terecht in verband met een aantal uitspraken die hij in interviews en zelfgeschreven stukken heeft gedaan. Hij wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie. Verschillende mensen hebben aangifte tegen Wilders gedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde Wilders in eerste instantie niet vervolgen, maar werd daar begin 2009 door het Amsterdamse gerechtshof toe gedwongen. Vorige week vroeg het OM om vrijspraak. Wilders is niet strafbaar omdat hij zich richt tegen de islam en niet tegen moslims, betoogde het OM. Ook Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft vrijspraak bepleit.

Zowel het OM als Moszkowicz heeft tweemaal een betoog gehouden. Dat was nodig omdat Moszkowicz in oktober vorig jaar met succes de rechtbank wraakte wegens de schijn van partijdigheid. De rechtszaak begon daarna opnieuw, met nieuwe rechters.