Advies: Asfaltlaag op Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet een asfaltlaag krijgen om zware stormen beter te kunnen doorstaan. Omdat dit lelijk is, moet er een 'natuurlijke toplaag' overheen komen. Dat is een aanbeveling van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk, die de waterkering 'overslagbestendiger' moet maken. De asfaltlaag heeft de voorkeur boven een betonnen stormschild.

De dijk en de sluizen kunnen na 78 jaar een forse renovatie tegemoet zien. Er is 600 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het rapport gaat niet alleen over de veiligheid, maar ook over de verbetering van natuur en milieu en de ontwikkeling van recreatie en duurzame energie. Deze moeten met een bijdrage vanuit de regio worden gefinancierd, eventueel in samenwerking met marktpartijen.

Het veiligheidsniveau van de Afsluitdijk en de bijbehorende sluizen ligt ver onder de wettelijke norm. De dijk biedt bescherming tegen stormen die gemiddeld eens in de duizend jaar voorkomen, maar dat moet eens in de tienduizend jaar worden. Het kabinet neemt nog dit jaar een besluit over het op orde brengen van de Afsluitdijk en de sluizen.

"Veiligheid staat voor mij voorop", zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdagochtend bij de overhandiging van het rapport door commissievoorzitter Ed Nijpels. "Deze dijk moet zo snel mogelijk weer aan de wettelijke normen voldoen."

De commissie adviseert verder om het fietspad zo aan te leggen dat fietsers uitzicht hebben over beide zijden van de dijk. Daarnaast is een aantal toekomstscenario's naast elkaar gelegd.


Advies: Asfaltlaag op Afsluitdijk (Foto: Novum)