Bron EHEC nog steeds onduidelijk

Duitse onderzoekers hebben nog altijd niet de bron gevonden van de gevaarlijke EHEC-bacterie. Dat heeft de Duitse minister voor Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming Ilse Aigner woensdag gezegd.

In Duitsland zijn inmiddels 15 mensen overleden en het aantal zieken is opgelopen naar ongeveer 1500. 400 van hen zijn er ernstig aan toe. In Zweden is een zieke overleden.

Wetenschappers werken volgens Aigner non-stop om uit te zoeken wat de besmetting met de ongebruikelijke variant van de bacterie E. coli veroorzaakt. Aigner zei dat de ondervraging van zieke mensen nu het belangrijkste is. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse controlecentrum voor ziektes, ondervraagt patiënten onder meer over wat en waar ze gegeten hebben.

Ook de aanleverroute van levensmiddelen wordt vastgesteld, aldus Aigner. De boosdoener is zeer waarschijnlijk rauwe komkommer, tomaat of sla. Aigner adviseert consumenten deze groenten voorlopig niet te eten.

Rusland heeft de import van de groenten uit Duitsland en Spanje inmiddels verboden. De Duitse autoriteiten vermoedden in eerste instantie dat Spaanse komkommers de bron waren, maar verder onderzoek wees uit dat dat niet het geval was.