OM reageert niet op pleidooi Moszkowicz

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam afgezien van de mogelijkheid om te reageren op het pleidooi van advocaat Bram Moszkowicz in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Moszkowicz betoogde maandag dat Wilders op alle punten moet worden vrijgesproken. Hij stelde dat Wilders nooit de bedoeling heeft gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid'. Wilders wil moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die de islam volgens hem is.

Het OM kwam vorige week eveneens tot de conclusie dat Wilders niet schuldig is. De officieren van justitie mochten woensdag nog reageren op het pleidooi van Moszkowicz, maar daaraan hadden zij geen behoefte. "Er is al het nodige gezegd in deze zaak", zei officier van justitie Birgit van Roessel. "Daarom zullen wij niet nader reageren op het pleidooi."

De zogeheten benadeelde partijen, die zeggen schade te hebben geleden door het optreden van Wilders, maken woensdag wel gebruik van de mogelijkheid te spreken. Wilders zelf krijgt als laatste de gelegenheid om het woord te voeren.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.