Taxirit duurder in file

Taxiklanten gaan meer voor hun reis betalen als ze in een file belanden. Als de taxi snel kan doorrijden, is de klant juist goedkoper uit dan nu, schrijft De Telegraaf woensdag. Met een aanpassing van de tarieven komt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de taxichauffeurs tegemoet.

In het huidige tariefstelsel geldt alleen de afgelegde afstand. Een taxichauffeur die in de file staat, verdient dan niks. Vanaf 1 oktober gaat naast de afstand ook de tijd een rol spelen. Per minuut gaat de klant 30 cent betalen en per kilometer 1,83 euro. Het maximale opstaptarief gaat van 7,86 naar 2,50 euro, maar de eerste 2 kilometers zijn niet meer gratis.

Betalen voor tijd werd in 2008 juist afgeschaft omdat de klanten dan een betere inschatting van de ritprijs zouden kunnen maken. Reizigersorganisatie Rover vreest volgens de krant dat taxichauffeurs gaan treuzelen nu ze per minuut worden betaald. Daarom zou het tarief per minuut lager moeten zijn. De chauffeurs wilden juist een hoger tarief.

Schultz van Haegen denkt dat het mogelijk moet zijn om alle taxiapparatuur voor 1 oktober te hebben aangepast. Het moet dan ook mogelijk zijn aan het einde van de rit een bon uit te printen.


Taxirit duurder in file (Foto: Novum)