'Veel sterfte dementerenden door medicijnen'

Jaarlijks overlijden in Nederland naar schatting 550 tot 760 dementerende ouderen door het slikken van antipsychotica. Van de middelen is al jaren bekend dat ze ernstige bijwerkingen hebben. Een alternatieve behandeling wordt nauwelijks gebruikt, blijkt uit onderzoek van Trouw en Medisch Contact.

Aan demente ouderen met probleemgedrag wordt in verpleeghuizen op grote schaal antipsychotica voorgeschreven. Sinds 2005 is bij specialisten bekend dat die medicijnen leiden tot extra sterfte onder ouderen, maar het wordt toch aan een op de drie dementerenden gegeven.

Drie jaar geleden werd de richtlijn voor de behandeling van demente ouderen met probleemgedrag aangepast. Verenso, de vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde, besloot dat andere oplossingen, zoals praten en afleiden, de voorkeur moeten krijgen. Daarvan zou weinig terecht zijn gekomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is er niet van overtuigd dat antipsychotica tot problemen leiden bij dementerenden. Er komen weinig meldingen over binnen, reageert de inspectie in de krant. De inspectie sluit evenwel niet uit dat het probleem er wel is, maar simpelweg weinig wordt gerapporteerd.