Overvallers Amsterdamse juwelier vrijgesproken

Twee mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij een overval op een Amsterdamse juwelier zijn dinsdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Wel is een van de verdachten veroordeeld tot acht weken cel voor heling en voor het bezit van traangas.

De rechtbank vermoedt dat beide mannen iets met de overval te maken hebben gehad. Zo werden in de kelderbox van een van de verdachten enkele horloges aangetroffen. Toch achtten de rechters het niet wettelijk bewezen dat de twee mannen de juwelier hebben overvallen. Ondanks diverse DNA- en kruitsporen kan niet worden gezegd of de twee mannen ook de overvallers waren.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de veroordeelde man geholpen bij het verstoppen van de buit en de kleding die is gebruikt bij de overval. De officier van justitie had acht maanden tegen hem geëist. Tegen de tweede verdachte had het OM vijf jaar geëist.

Het incident vond op 8 september vorig jaar plaats in de Jan Evertsenstraat. Twee overvallers losten meerdere schoten en gingen er even later vandoor met een stapel juwelen en sieraden ter waarde van 40.000 euro. Niemand raakte gewond. Het grootste deel van de buit is spoorloos.