Dokkums ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is vrijdag onder verscherpt toezicht gesteld. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag gemeld. In noodgevallen kon er niet altijd binnen twintig minuten een cardioloog in huis zijn. Ook was er niet 24 uur per dag een arts aanwezig die weet hoe de ademweg bij een patiënt met ademproblemen moet worden vrijgemaakt.

Dat zijn volgens de inspectie randvoorwaarden voor het veilig werken met patiënten. De bestuurder van het ziekenhuis had een jaar geleden toegezegd een extra cardioloog aan te stellen, maar dat was vorige week nog niet gebeurd.

De inspectie bezocht het ziekenhuis nadat de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie aan de bel had getrokken. Die was vorige week maandag bij een bezoek tot de conclusie gekomen dat de afdeling cardiologie mogelijk onveilig werkte.

De inspectie ging twee dagen later zelf ter plaatse om de situatie te beoordelen. Het ziekenhuis kreeg toen het bevel de situatie direct te verbeteren. Inmiddels zou dat zijn gebeurd. Toch is het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie constateerde namelijk in 2009 al tekortkomingen bij het ziekenhuis die nog steeds niet zijn aangepakt.

Het ziekenhuis voldoet volgens de inspectie niet aan de minimumeisen voor het verlenen van spoedeisende hulp. Het ziekenhuis moet van de inspectie afspraken maken met huisartsen, ambulancediensten en andere ziekenhuizen. Zo zou helder moeten worden welke zorg het ziekenhuis wel kan leveren en welke niet en welke patiënten moeten worden overgeplaatst. Het verscherpt toezicht geldt voor een half jaar.