Nederlanders blij met Mladic in de nor

Veruit de meeste Nederlanders zijn blij dat de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic is opgepakt en binnenkort in de gevangenis in Scheveningen zit. 89 procent van de ondervraagden zegt dat te vinden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Ondanks de overweldigende meerderheid zijn er uitgesplitst naar politieke voorkeur wel enkele opvallende verschillen.

Onder GroenLinks-stemmers ligt het percentage dat aangeeft blij te zijn met de arrestatie met 97 procent het hoogst. Van de PVV'ers gaf slechts 80 procent aan verheugd te zijn over de arrestatie van de man die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op achtduizend moslimmannen in de enclave Srebrenica in 1995. 13 procent van de PVV-stemmers kon of wilde de vraag niet beantwoorden.

De beste straf voor Mladic is levenslang. Dat vinden zeven van de tien ondervraagden. Ruim twee derde van de mensen denkt trouwens dat de Servische regering al lang wist waar Mladic zich ophield.

Drie jaar geleden stelde De Hond dezelfde vragen na het oppakken van Radovan Karadzic, de politieke leider van de Bosnische Serviërs. Ook toen waren bijna negen van de tien Nederlanders blij dat een belangrijk kopstuk uit de Bosnische oorlog was opgepakt.

Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat Nederland in meer of mindere mate medeverantwoordelijk is voor het drama in Srebrenica. Een iets kleinere groep van 42 procent weigert de verantwoordelijkheid te accepteren.

De 69-jarige Ratko Mladic zit momenteel vast in een Servische cel. Hij kan maandag al worden uitgeleverd als een rechter het beroep tegen zijn uitlevering afwijst.


Nederlanders blij met Mladic in de nor (Foto: Novum)