Defensiegegevens miljoenendeal op straat

Uiterst vertrouwelijke gegevens van Defensie over de verkoop van achttien F-16's aan de Chileense luchtmacht zijn op een rommelmarkt voor 1 euro verkocht. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag, die een usb-stick met daarop de gegevens in zijn bezit heeft.

Op de gegevensdrager staan de voorwaarden van het contract, dat een waarde heeft van 100 miljoen euro. De persoonlijke gegevens van militairen en medewerkers van bedrijven als Stork, Fokker, TNO die betrokken zijn bij de verkoop worden uitgebreid genoemd. Ook zaken als het onderhoud aan de F-16's, Nederlandse hulp bij training van Chileense technici en de zwakke en sterke punten van de straaljagers worden minutieus vermeld.

Een Brabander kocht de stick op een rommelmarkt in Goirle. "Toen ik thuiskwam, trof ik de gegevens aan. Ik heb contact gezocht met een van de genoemde bedrijven, Stratagem Group in Den Haag", zegt hij in de krant. De directeur van dat bedrijf zou de Brabander vervolgens hetzelfde bedrag hebben geboden dat de koper had betaald voor de gegevensdrager, 1 euro.

Het Ministerie van Defensie spreekt van een 'uiterst pijnlijke' affaire en wil het lek boven tafel krijgen. "We nemen dit zeer hoog op, willen diepgaand onderzoek naar hoe dit kon gebeuren", zegt een woordvoerder. "Ik kan nog niet beoordelen of deze zaak tot strafrechtelijk onderzoek leidt, maar hier zijn marktgevoelige, economisch gevoelige en mogelijk zelfs operationeel gevoelige gegevens op straat gekomen."