Militairen lopen 'mars voor waardering' in Den Haag

Meer dan vijfduizend ongeruste militairen en burgermedewerkers bij defensie voeren donderdag actie in Den Haag. Zeker duizend man lopen uit protest tegen de bezuinigingen mee in de 'mars voor waardering'. Defensiepersoneel wordt opgeroepen in uniform naar Den Haag te komen.

Militairen mogen niet staken, maar voor deelname aan de Landelijke Actiedag Defensiepersoneel op het Koekamp bij het Malieveld is geen speciale toestemming nodig. De organisatie noemt het bijzonder 'dat juist de over het algemeen zeer terughoudende en loyale defensiemedewerkers op zo'n massale manier hun onvrede aangeven'.

Omdat het maximumaantal deelnemers is bereikt, is de inschrijving gesloten. In dat opzicht is de manifestatie voor de bonden op voorhand al een groot succes. Vanaf 33 opstapplaatsen vertrekken donderdagochtend bussen naar Den Haag. Het programma eindigt om 14.00 uur.

Na de mars houden medewerkers van de militaire vakbond toespraken en volgt een debat met Tweede Kamerleden. Ook minister van Defensie Hans Hillen (CDA) houdt een toespraak.

Bij militairen heerst grote onrust over de bezuinigingen van ongeveer 1 miljard euro, bleek maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Door de bezuinigingen komen twaalfduizend arbeidsplaatsen te vervallen. Zesduizend medewerkers worden overtollig. De reorganisatie begint in augustus, maar mensen krijgen pas volgend jaar te horen of ze moeten vertrekken.