Fijnstofnorm nu al overschreden

De norm die bewoners langs drukke wegen moet beschermen tegen vieze lucht, is nu al overschreden. In Leiden was woensdag de 36e dag waarop dit jaar te veel fijn stof werd gemeten, terwijl het maximum op 35 dagen ligt. GroenLinks wil snel een debat met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA).

In Eindhoven, Schiedam, Den Haag en Breda is de situatie bijna net zo erg, meldden Milieudefensie en GroenLinks op basis van cijfers van het RIVM. In de eerste vier maanden werden evenveel normen overschreden als in heel 2010.

De Europese Commissie gaf Nederland in 2009 uitstel om aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen. Die 'coulanceregeling' loopt op 11 juni af, waardoor weer aan de Europese richtlijn Luchtkwaliteit moet worden voldaan.

Het uitstel werd verleend op voorwaarde dat maatregelen zouden worden getroffen om de uitstoot te reduceren. Hiervan is weinig terechtgekomen.

Er zijn opties om mensen die bijvoorbeeld langs wegen wonen te ontzien op dagen dat de lucht te vies dreigt te worden. Lagere snelheden bijvoorbeeld, suggereert GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. "De regering slaagt er niet snel genoeg in om uitlaatgassen aan te pakken. Ik vraag al heel lang om passende maatregelen. Desnoods moet Europa maar ingrijpen."

De regering zoekt op meer fronten de confrontatie met Europa, aldus Van Gent. "Ik hoop dat ze een tik op de vingers krijgen." De Europese Commissie kan Nederland een boete van honderden miljoenen euro's opleggen.

Milieudefensie spreekt van 'een alarmerende situatie voor de volksgezondheid'. In Nederland overlijden volgens de organisatie jaarlijks duizenden mensen aan de gevolgen van blootstelling aan fijnstof.