KLM schrapt meer vluchten

KLM schrapt voor woensdag vluchten van en naar Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden en Duitsland. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdagavond op de website. De vluchten worden geschrapt vanwege de aswolk die ontstond na de vulkaanuitbarsting in IJsland.

KLM annuleerde dinsdag al vluchten van en naar Groot-Brittannië en Noorwegen. Het ging om vluchten van en naar Aberdeen, Durham Tees Valley, Glasgow, Edinburgh, Newcastle, Stavanger, Kristiansand en Bergen.

De vluchten die woensdag worden geannuleerd, zouden van Stavanger, Kristiansand, Bergen, Glasgow, Edinburgh, Newcastle en Aberdeen komen en naar Bremen, Hannover, Hamburg en Linkoping gaan.

De aswolk heeft Schotland, het noorden van Engeland en delen van Noorwegen bereikt. Volgens de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol waren als gevolg van de aswolk boven Schotland en het noorden van Engeland in totaal circa 500 van de 29.000 vluchten geschrapt die normaal dinsdag in Europa zouden zijn uitgevoerd.

Volgens KLM wordt ook verwacht dat de aswolk over delen van Duitsland en Zweden trekt. Luchtverkeersleiding Nederland verwacht dat een lichte concentratie as dinsdagavond of -nacht Nederland bereikt. Wat de gevolgen zijn voor het luchtverkeer in Nederland woensdag is nog onduidelijk.

Update 08.47 uur
Er is woensdagochtend zoals verwacht wel as in hoge concentratie in een deel van het Nederlandse luchtruim, maar dat zal geen hinder veroorzaken voor het vliegverkeer van en naar Schiphol. Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laten weten.

LVNL verwacht dat er de rest van de dag ook geen nieuwe problemen in deze regio optreden.

Op basis van vooraf beschikbare informatie hield LVNL er al rekening mee dat er as kon voorkomen in het uiterste noorden van ons land. Maar de luchtvaart van en naar Schiphol heeft daar geen last van. Alleen de eerder gemelde beperkingen op de Duitse luchthavens Bremen, Hamburg en Hannover gelden nog. KLM heeft de vluchten daar naartoe geannuleerd.