Architecten: Westermoskee niet bouwen

De Parijse architecten Marc en Nada Breitman willen de bouw van de Amsterdamse Westermoskee volgens hun ontwerp verbieden. Ze hebben geen vertrouwen in de nadere invulling die het ontwerp openlaat en vrezen prutswerk.

De architecten hebben een advocatenbureau ingeschakeld dat via een kort geding gaat proberen te voorkomen dat het ontwerp wordt gebruikt. Volgens advocaat Sven Klos is dit eenvoudig omdat de architecten auteursrecht op het ontwerp hebben. Daarom wordt tevens geëist dat de tekeningen van de website van de Vereniging Westermoskee worden gehaald.

Naast deze vereniging worden ook de andere belanghebbenden bij de bouw, investeringsmaatschappij Manderen BV en de Turkse islamitische vereniging Milli Görüs, in het geding gedaagd. In principe zou het architectenduo de nadere invulling binnen het bouwplan kunnen ontwerpen, maar ze betwijfelen de organisaties dat wel kunnen betalen.

De Breitmans transformeerden voor het veelgeprezen ontwerp de principes van de 15e-eeuwse Ottomaanse moskeebouwer Sinan naar die van de Amsterdamse School. Deze laatste stijl is kenmerkend voor veel architectuur rond het centrum van Amsterdam, en het doel was dan ook om de Westermoskee volledig binnen de omliggende bebouwing te laten passen.

Het op stapel staande geding is een nieuw hoofdstuk in de soap die de Westermoskee is geworden. Vijf jaar geleden gaf minister Donner na twaalf jaar getouwtrek het startsein voor de bouw, maar die kwam al snel stil te liggen toen woningcorporatie Het Oosten  de medewerking opschortte na de overname van Milli Görüs door de conservatieve Duitse tak. Vorig jaar werd beslag gelegd op het geld van de moskeevereniging, maar later mocht de bouwgrond toch bouwklaar worden gemaakt. Dat volgde op bezettingen van het stadsdeelkantoor door de Turks-islamitische gemeenschap.