Peiling: Wilders moet naar kiezers luisteren

Ruim de helft van de Nederlanders (52 procent) is het er niet mee eens dat premier Mark Rutte (VVD) PVV-leider Geert Wilders donderdag te verstaan heeft gegeven niet naar de kiezers te moeten luisteren over steun aan Griekenland. Een op de drie Nederlanders vindt dat de premier wel gelijk heeft, zo blijkt vrijdag uit een enquête van Maurice de Hond.

Opvallend is dat behalve onder de PVV'ers vooral SP'ers het niet eens zijn met Rutte. Van hen geeft 64 procent Rutte ongelijk. Ook bijna de helft van de CDA'ers vindt dat de premier dit niet tegen de PVV-leider had moeten zeggen.

Rutte kwam donderdag in de Tweede Kamer hard in aanvaring met gedoogpartner Wilders. De PVV-leider dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'.

Rutte noemde de opstelling van Wilders 'volstrekt onverantwoord'. Hij zei dat Wilders niet 'in de val van Maurice de Hond' moest trappen. Hij riep Wilders op politiek leiderschap te tonen en ook impopulaire maatregelen te nemen.

Uit een peiling van De Hond bleek vorige week nog dat ongeveer drie op de vijf Nederlanders (62 procent) vond dat de Europese Unie op dit moment geen nieuwe steun moet geven aan Griekenland. Het aantal mensen dat tegen is, is echter gedaald naar 47 procent, blijkt uit de vrijdag uitgevoerde peiling onder ruim drieduizend mensen.

PVV-kiezers zijn nog wel steeds bijna allemaal tegen. Met name de aanhangers van de PvdA, D66 en GroenLinks zijn van gedachten veranderd. Van de VVD-stemmers is de helft tegen, een daling van 15 procent.

Verder blijkt uit de peiling dat 43 procent denkt dat Nederland er beter voor had gestaan als destijds de euro niet was ingevoerd in Nederland. Een kwart denkt dat Nederland er slechter voor had gestaan.