Aanstekelijkheid gapen ook bij chimpansees

Icoon Wetenschappelijk nieuwsUit wetenschappelijk onderzoek van het primateninstituut van de Universiteit van Kyoto blijkt dat chimpansees net als mensen geneigd zijn te gapen als zij een soortgenoot zien gapen. Door dit onderzoek zijn er nu twee soorten waarvan de aanstekelijkheid van het gapen wetenschappelijk is aangetoond, de mens en de chimpansee.

Volgens professor Tetsuro Matsuwaza blijkt uit hetzelfde onderzoek dat chimpansees en mensen genetisch op elkaar lijken. Volgens Matsuwaza is de aanstekelijkheid van het gaapgedrag te wijten aan empathie (het vermogen zich in anderen in te leven). Volgens wetenschappers is de uitslag van het gaaponderzoek bij chimpansees betrouwbaarder dan bij mensen, aangezien menselijke proefpersonen weten wat er bestudeerd wordt en spontaan zouden kunnen beginnen te gapen door er aan te denken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat gapen alleen voor volwassen chimpansees aanstekelijk is. Dit is vergelijkbaar met onderzoek naar het gaapgedrag van mensen. Daarbij vertoonden kinderen onder de vijf jaar geen aanstekelijk gaapgedrag.

Subheader
Gapen ook voor chimpansees aanstekelijk