Ophef over verhoren Turkse asielzoeker

Een Turkse rechter die in Nederland asiel heeft aangevraagd, is in maart op verzoek van Turkije ondervraagd door de rechter-commissaris in Lelystad. Turkije beschuldigt de man van belediging van de Turkse staat. Dat meldt het tv-programma Uitgesproken EO donderdagavond. De PVV en de SP reageren verbijsterd.

De rechter, Çagatay Çetin, is in Turkije veroordeeld omdat hij tegen collega's heeft gesproken over de Armeense genocide. Dat wordt in Turkije gezien als een belediging van de staat. Volgens de officiële lezing heeft er geen genocide plaatsgevonden. Çetin is bij verstek veroordeeld tot zeventien jaar cel. Behalve belediging van de staat gaat het om vergrijpen als vervalsing en smaad. Volgens Çetin was de rechtszaak politiek gemotiveerd.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland zich niet door Turkije had mogen laten inschakelen om Çetin te verhoren, omdat Nederland juist wil dat Turkije de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting opheft. Dat het verhoor heeft plaatsgevonden, is 'buitengewoon intimiderend en bedreigend', zegt Van Bommel.

De PVV noemt het verwerpelijk dat Nederland heeft meegewerkt aan 'Turkse staatscensuur' en heeft Kamervragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Update 22.44 uur
De asielaanvraag van Çetin is gehonoreerd. Hij heeft een asielvergunning gekregen, meldt een woordvoerder van het Ministerie voor Immigratie en Asiel.